Fakta om overgangsalderen

Overgangsalderen, eller klimakteriet, refererer til perioden rundt den siste menstruasjonen. Når overgangsalderen begynner, er individuelt og avhenger av mange forskjellige faktorer som genetikk, fysisk aktivitet eller kosthold. Symptomene og deres intensitet varierer mellom kvinner, men generelt kan man si at overgangsalderen kan vare i rundt 10 år og strekker seg fra første tegn på redusert hormonproduksjon til tiden etter siste menstruasjon.

Overgangsalderen kan deles inn i 4 perioder;

Premenopause - Tiden før perimenopausen og menopausen, når kvinnen ikke opplever noen overgangsplager, selv om det noen ganger kan forekomme små hormonelle endringer i kroppen. I denne perioden er kvinnen fortsatt fertil, og blødningene er ofte regelmessige, men kan også være uregelmessige.

Perimenopause - Ofte kalt "før-overgangsalder", men da vi ikke synes denne betegnelsen er korrekt, har vi valgt å kalle denne perioden perimenopause, som også samsvarer med internasjonale betegnelser. I løpet av denne perioden begynner kvinnen å oppleve overgangsplager som følge av synkende og svingende østrogennivåer. Dette innebærer uregelmessige, noen ganger kraftige blødninger, ofte i kombinasjon med andre symptomer som søvnproblemer, verre PMS, økt vekt, humørsvingninger, redusert sexlyst, urinveisinfeksjoner, hetetokter og leddstivhet. Perimenopausen kan vare alt fra noen måneder til 4 år.

Menopause - Ett år etter den siste menstruasjonen, og representerer slutten på den fertile perioden i kvinnens liv. Den gjennomsnittlige alderen for menopause i Sverige er 52 år.

Postmenopause - Tiden etter siste menstruasjon og varer resten av kvinnens liv. Selv om menstruasjonen er borte, kan overgangsplager fortsette i flere år etter menopause på grunn av østrogenmangel. Vanlige symptomer er hetetokter, nedstemthet og humørsvingninger, søvnproblemer, tørre slimhinner i underlivet, inkontinens eller forverring av kjent inkontinens, og urinveisinfeksjoner.

Overgangsalderens historie

For bare 100 år siden forsto man ikke sammenhengen mellom eggstokkenes funksjon og overgangsplager. Man mente at menstruasjonsblødning var nødvendig for å kvitte seg med giftige stoffer, og når menstruasjonen opphørte i overgangsalderen, trodde man at blod og giftstoffer ble holdt igjen i kroppen og forårsaket sykdommer og psykiske plager. Plagsomme symptomer ble derfor undertrykt slik at kvinnen ikke skulle fremstå som "gal". Når kvinnens evne til å bli gravid opphørte, kom det en følelse av ikke å "duge" som kvinne, kone, elskerinne og mor. Alle disse mytene kan i vår tid bidra til et delvis tabubelagt syn på overgangsalderen.

womni_w_white

Ta vår overgangsaldertest!

Få en oversikt over din helse og veiledning til behandlinger i overgangsalderen med Womnis selvvurderingstest.

Womni AB

Org.nr: 559278-6114

Vasagatan 10
111 20 Stockholm

Kontakt

Har du spørsmål?
Kontakt oss via e-post.