Behandling av søvnmangel
Søvnproblemer
Dårlig søvn er et folkehelseproblem og rammer folk i ulike aldre, både menn og kvinner. Søvnløshet kan vise seg på forskjellige måter;
- Vanskeligheter med å sovne
- Flere oppvåkninger om natten
- Tidlig oppvåkning og vanskeligheter med å sovne igjen
Søvnproblemer forverrer livskvaliteten betydelig og kan påvirke arbeidsevnen og forholdet til nære og kjære. Søvnproblemer i seg selv kan også føre til flere andre symptomer som tretthet på dagtid, manglende evne til å konsentrere seg, hukommelsesproblemer, irritabilitet, følelser av nedstemthet, gråtlabil, angst og mangel på sexlyst.
Å sove dårlig i korte perioder er ikke farlig og har liten innvirkning på kroppen. Har du derimot søvnproblemer tre eller flere netter per uke i minst fire uker på rad og disse problemene varer i perioder på over tre måneder samtidig som du opplever dagtretthet, har du pr. definisjon diagnosen søvnløshet.
Søvnmangel i overgangsalderen
I tiden rundt overgangsalderen kan søvnen endre seg og søvnløshet er vanlig. Det kan være vanskelig å avgjøre om det er mangel på østrogen i seg selv som forårsaker søvnproblemer, for symptomene kan også være relatert til andre overgangsplager som nattlige svette og hetetokter.
Overgangsalderen påvirker ofte søvnen, men søvnproblemer kan også forårsakes av mange andre livsfaktorer som for eksempel stress, vanskelige livshendelser, angst og en usunn livsstil som kan påvirke søvnen. Tilstander som søvnapné (pustestopp under søvnen), overvekt, overfunksjon av skjoldbruskkjertelen og rastløse ben er andre eksempler som påvirker søvnen.
Dette kan du gjøre selv
Opplever du søvnproblemer anbefaler vi at du ser på din livsstil og dine rutiner rundt søvnen. Du kan endre mye selv som for eksempel;
- Roe ned før leggetid
- La skjerm og mobil være utenfor soverommet
- Ikke sovne sulten, men spis i god tid før du legger deg
- Unngå skjerm 1 time før leggetid
- Hold soverommet mørkt og kaldt
- Minsk forbruket av kaffe og alkohol
- Vektdyne kan for noen føles trygt og hjelpe til med å roe ned og slappe av.
Hvor skal du henvende deg for å få hjelp?
Forskning viser at KBT (kognitiv atferdsterapi) kan ha god effekt på søvnproblemer. KBT-behandling kan du få hjelp med hos en psykolog online, privat eller via henvisning fra fastlegen. Du kan også kontakte en privat søvnkonsulent. Har du store søvnproblemer over lengre tid anbefales kontakt med fastlegen for en medisinsk vurdering for å utelukke annen underliggende årsak til problemet og ved behov få utskrevet resept på sovemedisin eller hormonbehandling.
Ta vår overgangsaldertest!
Få en oversikt over din helse og veiledning til behandlinger i overgangsalderen med Womnis selvvurderingstest.
Womni AB
Org.nr: 559278-6114
Vasagatan 10
111 20 Stockholm